نيني سايت
ارائه خدمات روانشناسي

ميكروسفالي نام بيماري است كه در آن جمجمه فرد به‌اندازه كافي رشد نمي‌كند. در نتيجه اندازه سر يا مغز كودك نسبت به همسالانش كوچك‌تر است. كوچك‌تر بودن اندازه سر در اين كودكان به اين معناست كه مغز نمي‌تواند رشد طبيعي داشته باشد. در نتيجه مي‌توان گفت كه اولين پيامد ميكروسفالي ناتواني يا عقب‌ماندگي ذهني است. ميكروسفالي مي‌تواند به دلايل مختلفي ايجاد شود كه ژنتيك، استفاده از مواد مخدر و درگيري با بعضي از بيماري‌هاي عفوني از جمله سرخجه دلايل آن هستند. باتوجه‌به اينكه اين بيماري درماني نداشته و مي‌تواند مشكلات بسياري را براي خود كودك و همين‌طور خانواده او به همراه داشته باشد بهتر است براي پيشگيري از اين بيماري اقدام كنيد. به‌علاوه اگر شما يا هر يك از نزديكان‌تان درگير اين بيماري شده بهتر است براي كم‌كردن مشكلات از يك مشاور متخصص كمك بگيريد.

منبع: ميكروسفالي

ميكروسفالي

به‌طوركلي رشد مغز تا بعد از تولد نيز ادامه دارد. در طول اين مدت به همان اندازه كه مغز در حال رشد است جمجمه و سر كودك نيز رشد مي‌كند؛ تا مغز فضاي كافي براي بزرگ‌تر شدن داشته باشد. در كساني كه درگير ميكروسفالي مي‌شوند به هر دليلي مرزهاي جمجمه زودتر از زماني كه بايد بسته مي‌شود. اين موضوع باعث مي‌شود كه اولاً سر اين كودكان نسبت به همسالان‌شان بسيار كوچك‌تر باشد. ثانياً بسته‌شدن مرزهاي جمجمه اجازه رشد كافي را از مغز مي‌گيرد. و به همين خاطر يكي ديگر از نشانه‌هاي ميكروسفالي عقب‌ماندگي‌هاي ذهني هستند.

علائم ميكروسفالي

همان‌طور كه گفتيم كوچك بودن اندازه دور سر مهم‌ترين و بارزترين علامت ميكروسفالي است. علاوه بر اين ساير علائم ميكروسفالي باتوجه‌به شدت اين بيماري عبارت‌اند از:

  • ناتواني‌ در عملكردهاي ذهني
  • ناتواني ذهني
  • تأخير در رشد حركتي
  • تأخير در رشد گفتاري
  • جمجمه دفورمه شده
  • ناهماهنگي در حفظ تعادل
  • اختلال در حس‌هاي فيزيولوژيك مانند شنوايي و بينايي
  • اختلال در بلع و غذا خوردن كودك
  • گرفتگي يا اسپاسم عضلاني
  • تشنج
  • ناتواني در حفظ هماهنگي حركتي

تشخيص ميكروسفالي

تشخيص ميكروسفالي حتماً بايد زير نظر يك متخصص صورت بگيرد. به‌طوركلي دو راه براي تشخيص اين بيماري وجود دارد. يكي از آن‌ها مربوط به دوران بارداري و ديگري مربوط به پس از تولد نوزاد است.

تشخيص ميكروسفالي در حين بارداري

تشخيص‌ميكروسفالي در حين بارداري در سه‌ماهه آخر و توسط دستگاه سونوگرافي انجام مي‌شود. در اين روش اندازه دور سر نوزاد با استفاده از دستگاه گرفته مي‌شود. و اگر مشكلي وجود داشته باشد مشخص خواهد شد. بااين‌حال دقت داشته باشيد كه قبل از سه‌ماهه آخر دوران بارداري، احتمال خطا در تشخيص ميكروسفالي بسيار بيشتر مي‌شود.

تشخيص ميكروسفالي پس از دوران بارداري

تشخيص‌ميكروسفالي پس از تولد از طريق جدول‌هاي استاندارد رشدي بر اساس سن و جنس انجام مي‌شود. متخصص كودك اندازه دور سر نوزاد را باتوجه‌به اين جدول‌ها بررسي مي‌كند؛ و درصورتي‌كه اندازه سر نوزاد حدود دو انحراف معيار نسبت به همسالانش كم‌تر باشد، مي‌توان نوزاد را مبتلا به ميكروسفالي در نظر گرفت. علاوه بر اين مي‌توان از دستگاه‌هاي تصويربرداري مغز مانند MRI براي تشخيص ميكروسفالي استفاده كرد.

علل ميكروسفالي

تا كنون هيچ دليل واضح و مشخصي براي ابتلا به ميكروسفالي مشخص نشده است. در مجموع اختلال ميكروسفالي مي‌تواند داراي سه دسته علت باشد كه شامل اختلالات كروموزومي، رخدادهاي دوران جنيني و اتفاقات دوران پس از تولد است:

اختلالات كروموزومي

از جمله اختلالات كروموزومي كه با ميكروسفالي در ارتباط هستند مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

  • سندرم ادوارد يا تريزومي ۱۸
  • سندرم جيغ گربه
  • روبنشتاين تايبي
  • اسميت لملي اوپيتز
  • سندرم سكل
  • سندرم كري دو چت
  • سندرم جنين الكلي

اتفاقات دوران جنيني

مهم‌ترين عواملي كه مي‌تواند باعث ابتلا به‌ميكروسفالي شود مربوط به اتفاقات دوران جنيني است. از جمله اين اتفاقات مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

  • ابتلا مادر به عفونت‌هايي مانند سرخجه، توكسوپلازموز و سايتومگالوويروس
  • نرسيدن خون به مغز جنين
  • عدم تغذيه مناسب مادر
  • قرارگيري مادر در معرض اشعه‌هاي خطرناك
  • مصرف مواد مخدر يا مشروبات الكلي مادر
  • ابتلا مادر به ويروس زيكا
  • ابتلا مادر به فنيل كتونوري (PKU)

اتفاقات پس از تولد

ميكروسفالي مي‌تواند حتي پس از تولد هم رخ دهد. در چنين حالتي بنا به علت‌هاي مختلف، مرزهاي جمجمه زودتر از آنچه كه بايد بسته مي‌شود. در نتيجه رشد مغز نيز متوقف شده و كودك دچار ميكروسفالي مي‌شود. يكي ديگر از دلايل درگيري با اين بيماري پس از تولد نيز اين است كه درست پس از زايمان اكسيژن كافي به مغز نوزاد نرسد. اين شرايط باعث مي‌شود نوزادي كه تا مرحله‌اي پس از تولد رشد طبيعي داشته نيز ناگهان درگير اين بيماري شود.

درمان ميكروسفالي

متأسفانه تاكنون هيچ درمان قطعي براي درمان‌ميكروسفالي پيدا نشده است. تنها راه درمان اين بيماري درمان علامتي مي‌باشد، يعني براي كاهش مشكلات اين افراد مي‌توان تا حدودي علائم آن‌ها را مورد بهبود قرار داد. از جمله درمان‌هاي معمول براي كاهش علائم ميكروسفالي مي‌توان به موارد زير اشاره كرد:

دارودرماني

داروها يكي از درمان‌هايي هستند كه اغلب اوقات براي بيماران درگير با ميكروسفالي تجويز مي‌شوند. اين داروها اگرچه نمي‌توانندميكروسفالي را درمان كنند اما براي كنترل بعضي از علائم مثل تشنج و يا بيش‌فعالي بسيار مفيد هستند.

جراحي

اقدام اصلي كه در جراحي انجام مي‌شود اين است كه درزهاي جمجمه را باز مي‌كنند تا از شدت پيدا كردن علائم جلوگيري شود. بااين‌حال اين روش براي همه بيماران ميكروسفالي توصيه نمي‌شود.

توان‌بخشي

توان‌بخشي‌ها يكي از بهترين درمان‌ها براي بيماران‌ميكروسفال هستند. در اين درمان به بيمار كمك مي‌كنند تا بتواند از همان مقدار توانايي ذهني كه دارد به بهترين شكل استفاده كند. بعضي از روش‌هايي كه در توان‌بخشي استفاده مي‌شوند عبارتند از:

گفتاردرماني

كودكان مبتلا به ميكروسفالي مشكلات بسياري را در صحبت‌كردن، ارتباط برقرار كردن با ديگران و همين‌طور بلع دارند. در جلسات گفتاردرماني به كودك كمك مي‌شود تا حدودي اين مشكلات را كنار گذاشته و توانايي‌هاي خود را در اين زمينه‌ها بيشتر كند.

كاردرماني

يكي ديگر از مشكلات همراه باميكروسفالي ناتواني‌هاي حسي و حركتي هستند. يعني اين كودكان در احساس‌كردن محيط خود و همين‌طور انجام رفتارهاي مختلف با مشكل مواجه هستند. در جلسات كاردرماني بر روي مهارت‌هاي حسي و حركتي آنها تمركز مي‌شود.

فيزيوتراپي

تمرين‌هاي فيزيوتراپي براي بيماران ميكروسفال به آنها كمك مي‌كند تا عضلات بدنشان را تقويت كرده و تا حدودي بهتر بتوانند حركت كنند.

پيشگيري از ميكروسفالي

درست است كه راه درماني براي‌ميكروسفالي وجود ندارد بااين‌حال شما مي‌توانيد با استفاده از برخي راهكارها احتمال تولد نوزادي با اين بيماري را كم كنيد. بعضي از راهكارهايي كه مي‌تواند براي پيشگيري از ميكروسفالي به شما كمك كند عبارتند از:

مشاوره‌هاي ژنتيكي را جدي بگيريد

پيش از اينكه براي بارداري اقدام كنيد و به‌خصوص اگر در خانواده شما يا همسرتان سابقه ميكروسفالي وجود دارد از مشاوره ژنتيكي استفاده كنيد. انجام اين مشاوره‌ها بهترين راهكار براي كنترل اين بيماري است. مشاورين به شما كمك مي‌كنند تا از سلامتي خود، همسرتان و همين‌طور فرزندي كه به دنيا مي‌آوريد اطمينان بيشتري داشته باشيد.

از مواد مخدر دوري كنيد

همان‌طور كه گفتيم استفاده از مخدرهايي مثل الكل احتمال بروز اين بيماري را افزايش مي‌دهد. پس يكي از ساده‌ترين كارهايي كه براي جلوگيري از اين بيماري مي‌توان انجام داد اين است كه قبل از بارداري و در حين آن از مصرف مخدرها يا قرارگرفتن در معرض دود آن‌ها خودداري كنيد.

مبارزه با عفونت‌ها

بيماري‌هاي عفوني مثل سرخجه يا توكسوپلاسموزيس از جمله عواملي هستند كه با ميكروسفالي ارتباط مستقيمي دارند. پس اگر در زمان بارداري يا پيش از آن درگير هر نوع عفونتي شده‌ايد بهتر است اين موضوع را با يك متخصص در ميان بگذاريد.

ميكروسفالي و اهميت مشاوره

اگر شما نيز درگير بيماري ميكروسفالي براي فرزند يا يكي از آشنايان‌تان شده‌ايد احتمالاً روزهاي سختي را مي‌گذرانيد. يكي از مشكلات جدي ميكروسفالي فشار رواني و بيماري‌هاي روحي است كه براي والدين و ساير اطرافيان به همراه دارد. در چنين شرايطي كمك‌گرفتن از يك روان‌شناس متخصص مي‌تواند كمك‌كننده باشد. مشاورين علاوه بر اينكه با انجام جلسات توان‌بخشي مي‌توانند به فرزند شما كمك كنند جلساتي را نيز براي كمك به خود شما برگزار مي‌كنند. در اين جلسات به شما كمك مي‌شود تا با اين شرايط كنار آمده و سلامت روان خود را حفظ كنيد. به‌علاوه اطلاعات مفيدي نيز راجع به اين بيماري و نحوه برخورد با كودك ميكروسفال آموزش خواهيد ديد.

براي دريافت مشاوره در زمينه كودك مي‌توانيد در هر ساعت از روز براي مشاوره تلفني كودك از طريق شماره 02191002360 با برترين متخصصان كلينيك تخصصي ني ني مايند تماس حاصل نماييد.

 

سؤالات متداول

آيا سن بالاي مادر با افزايش احتمال ابتلا به ميكروسفالي ارتباط دارد؟

ميكروسفالي اختلالي است كه‌ به‌ دليل‌ عوامل مختلفي رخ مي‌دهد. اما به‌طوركلي مطالعات انجام شده ارتباط معناداري بين سن بالاي مادر با ابتلا به ميكروسفالي را نشان نداده‌اند. سن بالاي مادر بيشتر با سندرم داون ارتباط دارد.

منبع: ميكروسفالي

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/6/23  ] [ ۱۵ ] [ ninimind ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 8
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب